Prajitura cu maia si visine

2013-12-29
IMG_1810IMG_1811IMG_1812

Am fost foarte ocupata in ultima vreme cu obtinerea maielei mai exact a drojdiei salbatice existente pe bobul de grau.

Maiaua se obtine din faina si apa care fermenteaza indelung  cu ajutorul unor bacterii numite Lactobacillus care consuma zahar si formează gaze de dioxid de carbon si hidrogen. In maia se gasesc 2 tipuri de drojdie salbatica si anume Saccharomyces exiguus si Candida milleri, care apar spontan pe boabele de cereale. Toate acestea convietuiesc impreuna.

Despre pasii care trebuiesc urmati pentru a obtine maia si multe altele  gasiti aici.

Cateva din beneficiile pe care le are maiaua sunt :

* neutralizeaza acidul fitic si astfel mineralele sunt absorbite mai bine de catre organism

*glutenul devine mai tolerabil pentru organism

*painea cu maia are indice glicemic mai mic

Astazi maiaua mea implineste 1 luna, timp in care am copt paine de trei ori si am pregatit numeroase deserturi cu micuta mea maia.

Vreau sa va vorbesc de prajitura cu maia pe care am pregatit-o de sarbatori. Este reteta mea proprie, experimentata pentru prima data, iar rezultatul a fost delicios pana la ultima bucatica.

Pentru aceasta reteta am folosit urmatoarele :

Ingrediente:

  • 200 g maia din faina alba tip 650 ecologica (100% hidratare)
  • 200 g faina integrala ecologica
  • 106 g apa plata calduta
  • 100 g unt la temperatura camerei
  • 2 oua ecologice
  • 3 lingurite praf de copt fara aluminiu (de la DM)
  • 5 linguri pline de zahar nerafinat
  • visine congelate sau alte fructe
  • un varf de sare

De seara am amestecat intr-un bol urmatoarele :

- 200 g maia din faina alba tip 650 ecologica (100% hidratare)

- 200 g faina integrala ecologica

- 106 g apa plata calduta

Am omogenizat bine, am acoperit bolul cu o punga si am lasat intr-un loc ferit de curenti in bucatarie pana a doua zi dimineata.

Dimineata veti observa ca si-a dublat volumul ceea ce era de dorit.

Am mixat ouale cu praful de sare, am adaugat zaharul nerafinat si untul, am mixat bine si am adaugat aluatul fermentat cu maia. Am incercat sa omogenizez cat mai bine dupa care  am adaugat praful de copt.

Am tapetat o tava cu hartie de copt, am turnat aluatul si deasupra am insirat visinele congelate. Am copt la 180°C timp de 40-45 minute dar depinde de fiecare cuptor. E bine sa verificati dupa 30 minute prajitura sa nu se arda.

Delicioasa si pufoasa!

Tipul retetei:
Calificativ (1 evaluari)

(5 / 5)

5 5 1
Acorda o nota acestei retete

Retete similare:
  • galuste cu prune

    Gomboti cu prune deshidratate

  • briose cu maia si afine

    Briose cu maia si afine

  • cornbread

    Prajitura fara gluten

  • prajitura vegana cu zmeura

    Prajitura vegana cu zmeura

  • prajitura vegana cu mei

    Prajitura vegana cu mei

Comentarii reteta

Posteaza un Comentariu