Paine fara framantare

2013-09-03
DSC00292DSC00293DSC00294DSC09916DSC09919DSC09920DSC09921DSC09922

A venit vremea sa va vorbesc despre o paine cu fermentare lunga, cu un miez aerat, o coaja crocanta, o paine adevarata care are gust si care e foarte satioasa spre deosebire de painile gumate care se gasesc in magazine.

Tot rascolind internetul in cautarea unei retete de paine care sa nu necesite framantari peste framantari, timp de dospire mare, am descoperit painea no knead AICI. Am rasuflat usurata si m-am pus pe treaba, fericita fiind ca vom avea paine proaspata in casa.

Tot auzind de maia, am incercat sa o obtin acasa dar cu rezultate dezastruoase care s-au soldat cu bunatate de faina ecologica aruncata. Am renuntat la idee si pentru ca intregul proces necesita mult timp, timp pe care eu nu-l am , avand un strunf energic, care vrea sa ne jucam mereu si caruia ii gatesc totul in casa.

Revenind la paine, am dorit sa am si ingrediente de calitate, sanatoase, fara aditivi de crestere, amelioratori sau mai stiu eu ce prostii. Pana aici e bine, dar marea mea dilema era unde gasesc faina ecologica, ieftina si de calitate? Dupa multe cautari, am descoperit pe cei de la Terra Natura , despre care am scris in alta postare. Am fost super incantata ca am gasit si faina. Iar drojdia este tot ecologica, cumparata de la un magazin cu produse organice din cartier.

Well, acum avand ingredientele, sa trecem la treaba.

Pentru painea fara framantare aveti nevoie de :

Ingrediente:

  • 3 cani faina alba tip 650 sau integrala
  • 1,5 cani apa
  • 1 lingurita de sare neiodata
  • 1/2 lingurita drojdie uscata

Intregul procedeu este explicat detaliat AICI.

Eu prefer sa fac paine din faina integrala, sotul meu prefera faina alba. Fac un compromis si fac paine semi integrala, folosind faina alba tip 650 si dublez cantitatile din reteta pentru a obtine o paine zdravana care e suficienta pentru noi.

Observatie. Folosind faina integrala painea obtinuta nu va creste si nu va fi asa pufoasa precum cea cu faina alba.Pentru inceput va recomand sa faceti o paine mica conform retetei pentru a vedea daca rezultatul final va fi unul bun si daca sunteti multumiti de gust, textura s.a.m.d.

Acum o sa va spun cum procedez eu :

1. De seara amestec intr-un vas incapator faina cu sarea si drojdia si amestec bine cu mana. Apoi adaug apa calduta cate putin pana nu mai ramane faina uscata in vas. Acopar cu folie si pun intr-un loc ferit de curent. Este recomandat sa stea la fermentat cel putin 15 ore.

2. A doua zi dimineata pornesc cuptorul la temperatura maxima, pun o oala cu capac inauntru si intre timp rastorn aluatul pe masa infainata si impaturesc aluatul ca sa scot aerul din el. Il las pe masa sau intr-un vas cu hartie de copt cel putin 1/2 ora ca sa mai creasca.

3. Dupa ce a crescut, scot oala din cuptor cu manusa, si pun cu grija aluatul cu tot cu hartia de copt in oala, pun repede capacul si din nou in cuptor. Setez cuptorul la putin peste 200°C si coc painea 30 minute cu capacul dupa care inlatur capacul si mai las 20 minute pana cand coaja de deasupra este rumena si fundul painii suna a gol.

4. O scot pe un grilaj si o las sa raceasca complet.

Asta este tot.

Partea frumoasa pentru mine este ca nu trebuie sa framant, folosesc o cantitate mica de drojdie, si las drojdia sa faca toata treaba. Pentru mine este painea ideala, gustoasa, satioasa si rapida.

Va invit sa incercati reteta si sa imi spuneti impresii.

Taste the bread!

 

 

 

Tipul retetei: Etichete:, ,
Calificativ (2 evaluari)

(4.5 / 5)

4.5 5 2
Acorda o nota acestei retete

Retete similare:
  • parathas

    Parathas

Comentarii reteta

Posteaza un Comentariu