Gomboti cu prune deshidratate

2014-03-31
IMG_1884IMG_1885IMG_1886

Aceste galuste cu prune sunt delicioase si merita sa fie savurate din cand in cand chiar daca nu e sezonul prunelor. Eu sunt mare fan gomboti cu prune, le ador pentru pufosenia lor si aromele minunate de caramel cu scortisoara.

Aveam niste prune de la piata si m-am gandit sa pastrez o parte din ele pentru acest desert. Pentru noi este o masa in toata regula pentru ca are si cartofi, faina, ou, zahar nerafinat si unt.

Pentru gomboti am folosit :

 

Ingrediente:

  • 3 cartofi mari fierti in coaja
  • faina integrala ecologica suficienta pentru a obtine un aluat destul de nelipicios
  • 1 ou de tara
  • 1 praf de sare neiodata
  • 1 lingura unt
  • pesmet /faina de ovaz
  • prune deshidratate cu samburi hidratate peste noapte, circa 40 bucati
  • zahar nerafinat dupa gust
  • scortisoara

Primul pas a fost sa fierb cartofii in coaja iar dupa ce s-au racit i-am maruntit cu razatoarea si am incercat sa obtin un piure cat mai fin.

Am adaugat praful de sare, oul si faina integrala pana aluatul obtinut nu se mai lipea asa tare de maini. Va fi in continuare un aluat lipicios ca amidonul din cartofi isi face treaba, dar destul de manevrabil.

Separat am pregatit prunele, le-am scurs de apa, le-am clatit bine si le-am pus pe un prosop de hartie. Am rasnit in jur de o cana de fulgi de ovaz si i-am pus deoparte.

Am pus apa la fiert si am inceput sa modelez in mana galustele. Am rupt putin aluat, l-am tavalit prin faina, l-am intins in mana , am adaugat pruna in mijloc si am dat forma unei bile.

Separat, intr-o cratita de inox am topit untul, am adaugat fulgii de ovaz rasniti si i-am rumenit putin. Repejor am adaugat zaharul nerafinat si putina scortisoara si am amestecat bine de tot  sa nu se arda amestecul.

Cand apa clocotea am aruncat galustele in oala, am lasat focul domol si am asteptat sa se ridice delicioasele bilute la suprafata semn ca erau gata. Cum erau gata cum le rostogoleam prin amestecul divin mirositor si apoi erau gata de savurat.

Deliciosi pana la ultima bucata!

 

Tipul retetei:
Acorda o nota acestei retete

Fii primul care evalueaza aceasta reteta.

Retete similare:
  • briose cu maia si afine

    Briose cu maia si afine

  • prajitura cu maia

    Prajitura cu maia si visine

  • cornbread

    Prajitura fara gluten

  • prajitura vegana cu zmeura

    Prajitura vegana cu zmeura

  • prajitura vegana cu mei

    Prajitura vegana cu mei

Comentarii reteta

Posteaza un Comentariu