Pericolul ascuns al zaharului rafinat

0 Comments | La: iunie 28, 2013 | Categorie : Nutritie

Pericolul ascuns al zaharului

Lucrarea mea de licenta a fost chiar despre tehnologia de obtinere a zaharului tos, mult cunoscutul zahar, iubit de copii mai ales si ascuns cu mare grija de producatori in mai toate produsele alimentare. Am avut o lucrare stufoasa si dificila, cu utilaje mari, scheme lungi, caci drumul de la sfecla de zahar si pana la obtinerea zaharului este unul lung si complicat.

Realitatea este ca zaharul este un dusman al sanatatii noastre. Mult timp nici eu nu l-am considerat un pericol, ca e zahar doar, ce rau poate sa faca, decat sa te ingrase. Pana cand mamicile au inceput sa imi povesteasca ca ai lor copii, care, desi mananca variat si au surse de vitamine si minerale, cu toate acestea au carente de calciu, fier, magneziu etc. Aud de un caz, apoi de altul,  si mi-am pus semne de intrebare. Ceea ce aveau in comun toti acesti copii era faptul ca toti consumau dulciuri gen biscuiti, napolitane, mult dorita ciocolata cu lapte, cereale procesate care au mult zahar si multe alte “bunatati” din astea.

Zahar procesat

Tristetea cea mai mare este ca zaharul rafinat se gaseste si in laptele praf, daca nu sub numele de zaharoza, sub alta forma ascunsa, sau sub forma de indulcitori artificiali, in biscuiti, cereale pentru bebelusi si e trist ca inca de la nastere sunt supusi efectelor secundare ale acestui bau-bau. Culmea e ca regasim zaharul acolo unde te astepti mai putin, cum ar fi in ketchup, mustar, conserve de legume. De aceea, nu va lasati pacaliti si cititi etichetele!

Ce este zaharul rafinat?

Zaharul rafinat sau sucroza este  format dintr-o molecula de glucoza şi o molecula de fructoza, amestecul fiind de 50%-50%. Fiind foarte concentrat, cu absorbtie foarte rapida, nespecific omului de a asimila un aliment super concentrat intr-un mod rapid, pentru a fi metabolizat seaca corpul nostru de vitamine si minerale pretioase.

Cum actioneaza zaharul?

Odata ajuns in sange provoaca o stare de hiperglicemie ceea ce va determina o stare de excitare fizica si nervoasa. Pancreasul alertat peste masura, secreta mai multa insulina decat normal, ceea ce are ca rezultat scaderea zaharului din sange sub medie, asa incat in scurt timp se instaleaza o stare de hipoglicemie. In acest moment glandele suprarenale  mobilizeaza depozitele de glicogen ale organismului si vor stimula sinteza glucozei din proteinele si minerale pretioase prezente in corpul nostru.

Aceste alternante deregleaza intreg metabolismul si, in timp, obosesc si uzeaza organele interne (in special pancreasul si ficatul), epuizand in acelasi timp sistemul nervos prin formare de acid piruvic care este toxic.

Ce afectiuni genereaza consumul repetat de zahar?

Zaharul rafinat consumat in fiecare zi va conduce la o super aciditate in corp, si din ce in ce mai multe minerale proprii organismului vor fi folosite pentru digerarea, detoxifierea si eliminarea lui din sistem. In final, in incercarea de a corecta in permanenta dezechilibrul existent, atat de mult calciu este luat din oase si dinti incat se va instala o slabire generala. Initial, excesul de zahar este stocat in ficat, dar cum capacitatea acestuia este limitata, in curand si cea mai mica doza de zahar rafinat va conduce la marirea acestuia ca un balon. In momentul cand ficatul este la capacitate maxima, excesul de glucoza se va intoarce in sange sub forma de acizi grasi care se depoziteaza in organele active cum ar fi inima si rinichii.

pericolul ascuns al zaharului

Zaharul inhiba sistemul imunitar determinand secretia anormala a unor cantitati mari de insulina, cantitati necesare pentru a-l digera. Insulina remanenta in sistemul sanguin mai departe inhiba hormonul de crestere secretat de glanda pituitara, ceea ce la copii  se traduce prin influentarea proceselor de crestere. Zaharul rafinat duce la aparitia rahitismului si a fragilitatii osoase, la declansarea pubertatii premature, poate genera probleme de comportament(scaderea vointei, predispune la violenta, scade capacitatea de concentrare etc.).

Zaharul este principalul acuzat in multe boli si stari degenerative. El poate cauza cu usurinta diabet si este un factor major in aparitia candidozei.

Un consumat repetat de zahar rafinat duce la aparitia cariilor dentare, nu numai prin actiunea acida asupra smaltului dentar cat si prin extragerea calciului din dinti.

Zaharul este  un factor major cauzator de obezitate si arterioscleroza, prin capacitatea de a afecta echilibrul hormonal, ceea ce duce la cresterea apetitului si la dezvoltarea tesutului adipos si a celulitei.

Chiar daca reclamele si industria produselor zaharoase ne imbie sa consumam zahar rafinat sub forma de dulciuri, bauturi carbogazoase, “cereale” pentru micul dejun etc, singuri trebuie sa stopam consumul de zahar si sa il inlocuim cu alternative sanatoase si naturale, de al caror gust sa ne bucuram si sa avem si beneficii in urma consumului.

Cercetatorii spun ca  zaharul rafinat e drog, e toxic, e otrava dulce, indiferent cum e numit, realitatea este ca zaharul da dependenta.

In continuare, vom calcula cantitatea de zahar ingerata pe parcursul unei zile:

- 1 portie de cereale rafinate cu lapte : 20 grame zahar /100 grame. La un consum de 200 g de cereale rezulta o cantitate de 40 grame zahar

-un pahar de 200 ml bautura carbogazoasa va rezulta un minim de 20 grame zahar/pahar

-intre mese unele persoane savureaza o inghetata sau mai multe ca tot a venit vara : 30 grame zahar/100 grame.

Daca facem un total, vom obtine 90 grame de zahar. Realitatea este ca nu se consuma doar un pahar de bautura carbogazoasa ci o sticla, nu doar o inghetata ci mai multe si in plus napolitane, biscuiti, ciocolata, chiar si de catre copii.

Taste the healthy!

 

 

Posteaza un Comentariu